jokisenja header

jokisenja header

Monday, April 23, 2012

SUZUKI MENGORAK LANGKAH MENCARI BAKAT BARU

Cabaran Suzuki Belang RUsaha untuk melahirkan lebih ramai pelumba-pelumba muda tempatan pada masa ini turut mendapat sokongan daripada satu lagi nama besar dalam industri pemotoran tempatan iaitu Suzuki. Tampil dengan perlumbaan kategori satu Pengeluar Cabaran Suzuki Belang, usaha positif Suzuki Assemblers Malaysia Sdn Bhd ini dilihat bakal memberikan lebih persaingan serta kepelbagaian dalam Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2012.

18 pelumba bakal beraksi di dalam kategori one-make baru ini. Mereka dipilih setelah memenuhi kriteria yang ditetapkan pihak pengurusan Suzuki Assemblers Sdn Bhd dan berdasarkan prestasi yang ditunjukkan pada sesi-pemilhan di Litar Go-Kart Universiti Utara Malaysia, Kedah pada 7 dan 8 April lalu. Sesi pemilihan tersebut dikendalikan oleh Ang Woo Seong selaku koordinator dan dibantu oleh lagenda Cub Prix, Wazi Abdul Hamid dan Shahrun Nizam Tamin yang bertindak sebagai jurulatih kepada pelumba yang diberi peluang menimba pengalaman bersama Suzuki.

Sepanjang proses pemilihan yang berlangsung selama dua hari tersebut, pelumba-pelumba baru didedahkan kepada pelbagai aspek perlumbaan seperti kepentingan kecergasan fizikal, teknik serta aspek-aspek keselamatan.

"Daripada semua permohonan yang diterima, kami telah menyenarai pendek 38 peserta yang memenuhi kriteria yang kami tetapkan iaitu mestilah belum pernah beraksi dan tiada rekod perlumbaan di Cub Prix. Beberapa kriteria lain turut menjadi keutamaan adalah ketinggian dan berat badan mereka," kata Ang.

"Pada sesi pemilihan, kami mendedahkan pelumba-pelumba dengan pengetahuan asas perlumbaan dan ini amat berguna kepada mereka sebelum memulakan karier dalam perlumbaan jentera dua roda ini. Namun begitu, daripada 38 peserta yang menghadiri latihan dan ujian pemilihan ini, kami terpaksa memilih hanya 18 peserta berkebolehan dalam lingkungan usia 14 hingga ke 19 tahun untuk memulakan perlumbaan pertama di Kangar," tambah beliau.

Ditanya mengapa model Belang 150 menjadi pilihan pihak Suzuki, Ang menjawab, "Kami mahukan kelainan dalam persaingan Cub Prix dan model seperti ini tidak pernah digunakan dalam mana-mana kategori dalam Kejuaraan ini," tambah Ang sambil mengharapkan perlumbaan satu pengeluar Suzuki Belang R dapat menghangatkan lagi saingan perlumbaan musim ini.

Menambah sedikit tentang perancangan masa hadapan kepada pelumba-pelumba, Ang berkata, "Setelah segala latihan serta pendedahan dilalui oleh peserta Cabaran Suzuki Belang R pada musim ini, pihak Suzuki merancang untuk meletakkan mereka beraksi ke dalam kategori lain pada musim hadapan. Kami juga berhasrat untuk membantu pelumba yang mempunyai potensi agar mereka dapat diserapkan bersama pasukan Suzuki. Namun, syarat utama mereka perlulah membuktikan kebolehan yang ada pada diri mereka terlebih dahulu."

Senarai pelumba Cabaran Suzuki Belang R
1. Abu Sofian Bin Karim (19)
2. Ahmad Syukran Aizat Bin Mohd Yusoff (15)
3. Fazdlyzal Bin Ahmad Fazal (17)
4. Fitri Bin Wazi    (18)
5. Mohamad Danial Bin Abdul Dain (16)
6. Mohamad Syafiq Bin Rosli (15)
7. Mohammad Syafiq Bin Mohd Ismail (15)
8. Mohd Harith Asyraff Bin Rosdi (14)
9. Mohd Khairol Nizam Bin Mohamad Haris (19)
10. Mohd Shafiq Bin Noor Affendi (16)
11. Muhamad Hafiz Bin Amiruddin (20)
12. Muhammad Hafizt Bin Hasmi (16)
13. Muhammad Ilyas Bin Ahmad Fuad (15)
14. Muhammad Izham Shah Bin Shahrom Shah (17)
15. Muhammad Syafiq Bin Mohammad Puzze (18)
16. Muhammad Zul Akmal Bin Najikhun    (16)
17. Tengku Syahmi Bin Tuan Yusoff (16)
18. Wong Chin Hou (16)

No comments:

Post a Comment